Adidas dosiahol v 1. štvrťroku lepšie ako očakávané výsledky

30.04.2012 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 30. apríla (TASR) - Druhý najväčší výrobca športových potrieb na svete nemecká firma Adidas dosiahla v 1. štvrťroku 2012 lepšie ako očakávané výsledky, preto zvýšila svoj odhad zisku a tržieb na celý rok.

Čistý zisk Adidas za prvé tri mesiace 2012 vzrástol medziročne o 38 % na 289 miliónov eur, zatiaľ čo analytici predpovedali, že dosiahne v priemere 230,6 milióna eur. Firma preto zlepšila svoju prognózu na tento rok a najnovšie očakáva nárast zisku oproti vlaňajšku o 12 až 17 % namiesto pôvodne odhadovaného zvýšenia o 10 až 15 %.

Za lepšie kvartálne výsledky vďačí Adidas odbytu na čínskom a japonskom trhu. V Indii však Adidas objavil "nezrovnalosti" v tamojšom závode dcérskej spoločnosti Reebok, preto odvolal jeho manažment. Nemecký koncern odhaduje, že jeho náklady na odstránenie týchto nezrovnalostí dosiahnu zhruba 125 miliónov eur, ďalšie podrobnosti však firma nezverejnila.

Z predbežných výsledkov ďalej vyplýva, že tržby Adidasu za tri mesiace do konca marca dosiahli 3,8 miliardy eur a prevádzkový zisk sa vyšplhal na 409 miliónov eur. Najvýraznejší nárast predaja v 1. kvartáli 2012 zaznamenal nemecký koncern v Ázii, a to medziročne o 26 %. Na porovnanie, v západnej Európe sa jeho odbyt zvýšil o 7 %, v strednej a východnej Európe o 15 % a v Severnej Amerike o 11 %. Za celý rok Adidas očakáva rast predaja o 10 %.

Informovali o tom agentúry Bloomberg a Reuters.
 

Vyberte región